Kezdőoldal


Somersby alma

Somersby alma

somersby


Most még csak a menőbb, szinglis helyeken kérnek a csajok, cidert, a skandináv országokban, Nagy Britanniában, Franciaországban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különböző almafajtákból és változó alkoholtartalommal készülő ciderek története régre nyúlik: a cider héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a normann hódítások révén a 9. században terjedt el, először a szigetországban.

A nedű közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már "cider" szócikk is szerepel.

Amit a ciderről tudni kell...

• Az Édenkertben említett alma is jelzi, hogy maga a gyümölcs már a Bibliai időkben is jelen volt.

• A cider héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a normann hódítások révén a 9. században terjedt el, először a szigetországban.

• A nedű korai közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már "cider" szócikk is szerepel.

• A cidert itthon nevezik almabornak vagy almasörnek is.

• "Szólítják" még cidre-nek (Franciaország, Belgium, Anglia), sidra-nak (Spanyolország), apfelwein-nek, apfelmost-nak, saurer most-nak (Németország, Ausztria) is.
Egyes vidékeken szokás az alma mellett - vagy helyett - körtét is használni.

•A cider ötvözi a hagyományos sör és a bor kedvelt tulajdonságait: Szénsavassága, hűsítő jellege miatt a sörre, gyümölcsössége miatt a borra is hasonlít.

•Bár az évszázadok során népszerűsége ingadozott, a 21. században újra virágkorát éli.
•Angliában a leggyorsabban növekvő ital kategóriává nőtte ki magát az utóbbi években, ahol szinte nincsen pub csapolt cider nélkül.

• A skandináv országokban és Franciaországban is hatalmas népszerűségnek örvend.

•A the Guardian napilap az „új Chardonnay" néven emlegeti.

•A cider jellemzően almából, erjesztéssel készített, üdítő hatású szénsavas alkoholos ital, melyet ideális esetben, jéggel teli pohárban szolgálnak fel, így nyeri el optimális fogyasztási hőmérsékletét.

• Alapesetben almából készül, amit ledarálnak, kipréselnek, majd viszonylag alacsony hőfokon (5-10 C°) erjesztik. A cukor teljes erjedése előtt, fejtik, és légmentesen lezárják. Ezt követően tovább erjed, így lesz a keletkező szén-dioxidtól kellemesen buborékos.
A Somersby alma ízű cidere 4,5 %-os alkoholtartalmának köszönhetően, könnyű felfrissülést nyújt a nyári hőségben, akár munka után, egy buliban a barátokkal, vagy egy koraesti grill partyn.

A nyár trendi, új itala csak természetes összetevőket tartalmaz, 15% valódi almalével, annak erjesztésével készül. Kellemesen frissítő ízét jéggel fogyasztva élvezheted ki a legjobban. Itthon 0,33 literes üveges kiszerelésben, számos pubban és üzletben rábukkanhatsz. Kóstold meg Te is a nyár legújabb slágerét!

 

Csatlakozz a Korona Étterem facebook oldalához >>>





 

(2012-07-04)

2010 © Minden jog fenntartva | Honlapkészítés | Adminisztráció

Korona Étterem és Konferencia-központ
6900 Makó, Széchenyi tér 10.
Telefon/ fax: +36 62 211 082, +36 70 296 5286